Saturday, August 24, 2013

Lesson to be learnt ...


Assalamualaikum (: Selamat Petang.

No one reads my blog. Huhu.. So poor of you nana. Sob3 :'(  It's okay then. Cause this is my diary anyway. Writing as much as I want. That's my aim. Enough nana. Back to normal please !

Here the story goes.. Luckily my sister off hari Isnin last week, so kiranya sempat laa nana settle few things y agak penting before fly ke Sarawak. Flight ke Sarawak hari Khamis, so agak rush laa kan nak buat2 apa2.

I've two things nak settle kan hari tuh, First, pegi PKNS sebab nak buat DPT ( Dokumen Perjalanan Terhad ) & second things is, pegi PKPS sebab nak activate account bank islam.
Yg second ni memang penting sebabny few weeks before that day, Ive tried few times cucuk BIMB card kat mana2 ATM tapi kena tendang balik. Ingat cip rosak. Then, time nak isi form PTPTN pulak, kena masukkan num. account bank islam. Nak dijadikan cerita, num. account pulak ' TIDAK SAH ' .. Yg ni pon dah banyak kali try, pelik laa kan sebab selama ni num. tu laa yg nana save dalam phone. Kak Ira, my sister tanya laa nana takkan takda buku akaun kot ?? Setahu nana memang tak sebab pihak bank cuma bagi slip yg tertera num. account je & I've lost it cause dah bertahun2 tak perasan mana nana letak sebab lg sorang my sister y tlg simpankan slip tuh dah bagi kat nana. So, It's totally my mistake caused I've missplaced it though I know it's important. 

Okay, yg first thing tuh bukan tak important tapi DPT tuh masih boleh dibuat on the other day before daftar UNIMAS. Plus, nana masih lg boleh masuk Sarawak guna I/C & pihak imigresen akan bg Pas Lawatan Sosial yg valid selama 3 months. But then, after tuh nana dah tak boleh stay dalam Sarawak laa unless nana pegi buat DPT laa kan. Tapi apa2 pon, pihak UNIMAS dah tetapkan student UNIMAS kena ada DPT yg menunjukkan student y berasal dr Semenanjung masuk ke Sarawak dgn cara yg betol sebagaimana yg telah ditetapkan. So, I should and follow the rules & It's a must !

Okay, yg atas ni baru je mukaddimah sebenany. My journey throughout the day start when  I stepped my feet towards the counter. Time kat kaunter nana dengan Kak Yue sama2 cakap ap tujuanny kami ke situ laa kan. She said that ' Nak buat passport ' & I said ' Passport terhad ' ! I thought that the woman at the counter tu heard what I've said to her. So, nana ignore je laa kan. Then she asked me whether I penah buat ke tak passport ? & I said penah laa tapi time kecik2 dulu ? Tuh time nana satu family selalu turun Singapore yg da jadik second home kami adik beradik. Nampak tak kat situ ? Tapi time tu memang nana tak perasan langsung. Dia pon cakap renew laa ni & I said ' YES ' !! Adoi nana ! Takkan tak nampak lg kot ? Fine, memang tak ! She gave me a small form to be filled & nombor giliran . My turn ad lagi dalam almost 40 orang macam tu. So, I've to wait there for quite a long times laa dr pukul 7.30 am till  9.15 am. Nana yg datang lambat ke mereka2 tuh yg too early ? jawapanny, anything pasal dokumen rasmi macam ni memang kena pegi awal2 lg. Plus, sapa nak bersesak2 kan ? then, kena tunggu lama2 sedangkan banyak lg urusan nak kena settle. One more thing, urusan rasmi mesti laa weekdays je. So, Malaysian yg keja from Monday to Friday akan find a day untuk uruskan semua ni. 

Jap2, before tuh you all kena make sure yg you all dah ad gamba passport y seperti pihak imigresen dah tetapkan. For muslims womans, pakai tudung hitam yg kemas yg tidak menutup bahagian kening. For non-muslims or yg tak bertudung kena ikat rambut dengan kemas & if pakai sleeveless macam biasa laa kan kena pakai blazer hitam. Memang dah disediakan tapi better pegi dah prepare semua tuh. So, takda laa kelam kabut kan. Nana pulak memang pegi  amek gamba kat situ &pakai tudung hitam siap2 yg express @ instant tuh. Senang nak betulkan, plus nampak muka dengan jelas.

Num. 4075.. KAUNTER 9.. sampai laa turn nana. Sebenany nana dah agak yg nana punya I/C ad problem each time pegi settle urusan rasmi. Contohny time ad urusan kat bank dalam 2 years before this.. Tapi tak penah pulak pihak mereka cakap apa masalahny. Yg mereka selalu cakap, ' sistem tak boleh baca '. Haa, lebih kurang camtuh ah. Tapi nana ignorekan je since I still can use my license sebab pihak CIMB Bank & BIMB  mintak nana punya license. Maybank pulak memang tak ada kompromi sebab kalau I/C tak boleh guna, jadi tetap tak boleh settlekan urusan pembukaan akaun.

 Berbalik pada cerita yg sedang ditayangkan ni. Time mula2 officer tuh pegang pon dia mcm dah tunjuk kat muka dia y I/C nana ni tak boleh pakai. She asked her friend & the person doesn't said anything but ' geleng2 kepala je '. So, officer tu cakap lebih kurang camni, ' Kalau ikutkan I/C adik ni tak boleh guna '. I asked her, ' Napa tak boleh guna eh '. She answered ' Gamba adik dah tak boleh guna '. Jadi, paham laa nana. Nana tak pegi renew lg sedangkan I/C kena renew dalam tempoh umur 18 - 25 tahun. I'm 20 y/o and selama 2 tahun before ni ad je masa nak pegi buat tapi asyik duk postpone je. Niat tuh ad tapi selalu je dahulukan yg kurang penting. Plus tuh I/C yg dah berkurun abadny, gamba tak clear & dah koyak sana sini plastikny. Memang salah nana once again.  Priority comes first nana ! Then ?? Atas arahan officer tuh, nana kena pegi renew I/C kat Seksyen 9 iaitu kat Plaza Masalam dalam masa 2 hours sementara nak tunggu  " passport " tuh siap. On the spot okay. Nasib baik kat Shah Alam ni semuany ad & dekat2 pulak tuh. Jadi senang. Time kat JPN tuh okay je sebab procedure senang je & tak amek masa yg lama sebab org tak ramai. They gave me I/C sementara utk dapatkan " passport " tuh since the original one esokny baru siap. 

Yeay, dah settle pon renew I/C & " passport " tunggu nak amek after tuh & tomorrow je. ;)) Lega sebab dah settle dua benda kan ?! So, Bayaran utk " passport " tuh RM300 ! mahal kan ? cam pelik je sebab rasanya murah je cam y junior matrik ckp tuh tapi tak pe laa kan. At least, dah siap. Tak yah pike panjang. BETOL KE ??? So, pegi laa amek ngan tanpa usul periksa. Wah, cantik kot " BUKU MERAH " nana. Lain sgt dr yg kecik2 dulu. Nampak lebih smart gitu. BUKU MERAH ?? are sure nana ? belah mana dia tulis '' Dokumen Perjalanan Terhad " tuh ?? Ignore lg even dah curious sikit ? I asked Kak Yue, ' Kak Yue... passport kakyue yg pegi Riau tuh colour apa eh ? ' Kak Yue jawab, ' merah laa '.. Hurm.. Alahai laa nana, tak nampak lg ? Haish, bukan apa laa kan asyik duk pike what's comes next kan ?


PMA ( PASSPORT MALAYSIA ANTARABANGSA )


 Next, nak pegi PKPS nak settle pasal Bank Islam pulak ! Urusan activate bank islam tak lama pon since pegi2 je explain my problems & the guys check whether account nana ni active ke tak. He gave me a form to fill so that I can cash in some money into my account to reactivate. Plus, he gave me the actual account num. yg nana dah tersalah isi  utk PTPTN tuh. Rupanya nana trtinggal satu nombor kat depan. ish3.. Nampak sgt tak concern cik nana nih kan ? that's the crucial thing I must keep in mind. Don't simply take it as a small thing. Those small thing might cause a huge problem. 

Finally, nak tau sangat. Even dah tau rasanya. Err, terok kan ? Dah confirm2 nana oi. So, pegi laa google ! Maka sah laa y nana dah silap pegi renew ' International Passport ' nana y sebenany nana memang tau pon cuma wat2 tak tau tuh. DPT tuh colour biru okay ? So, belum settle lg kan ? haa, amek kau nana. Ni pengajaran supaya jangan wat keja last minute. Plus, confirmkan banyak kali pon takpe. Jangan main buat je. alahai laa nana. Hurmm.. Tapi kan... 

I do believe that there must be a reason why I've did so. 
 ( : 

Though I admitted that It's my fault cause I'm not really concern about this until I've made thing went wrongs.


                                                            TO BE CONTINUED ...